Apple geen monopolie mobiele portemonnee
De Europese Commissie heeft met Apple wettelijk bindende afspraken gemaakt over de betaalmogelijkheid via Apple Pay, de ‘mobiele portemonnee’ van Apple. Die moeten een einde maken aan ‘misbruik van de machtspositie’ van Apple, zei Eurocommissaris Margrethe Vestager (Mededinging) tijdens een perstoelichting. Binnen twee weken moet Apple ervoor zorgen dat ook andere ontwikkelaars van mobiele telefoons en gebruikers zonder iPhone van de mobiele betaaltechniek gebruik kunnen maken.
Bovenstaande las ik op de website van BNR. Opvallend zijn een aantal dingen:
- de verwachting dat betalen met mobiel de norm wordt
- de verwachting dat tussenpartijen blijven bestaan
- de verwachting dat NFC de leidende uitwisselmethode blijft
Voor de duidelijkheid: AIRPOS gaat wel uit van het eerste punt maar NIET van het tweede en derde. Bij AIRPOS is er namelijk geen tussenpartij nodig en wordt de uitwisseling niet via NFC gedaan (waarover Google en Apple controle hebben), maar via een QR-code.
Dat mobiel betalen de norm gaat worden is niet onlogisch. Iedereen heeft zijn telefoon altijd bij zich. Dat die tussenpartijen blijven bestaan is echter een stuk minder waarschijnlijk. Waarom zou je je gegevens naar een derde patij (willen) sturen? Deze partijen bestaan enkel bij de gratie dat er op dit moment nog geen directe terugkoppeling is van de bank. Dit wordt opgelost met SEPA Instant Payments. Natuurlijk is NFC een hele fijne manier van gegevens uitwisselen, maar op dit moment gaan ALLE aankopen op het web via een QR-code. Hoewel betalen via QR-code omslachtiger is dan betalen via NFC, is het wel heel gangbaar en bovendien een stuk veiliger. Een goed alternatief dus, zo heeft ook Payconiq aangetoond.
Kortom, het lijkt me een kwestie van tijd totdat we ons realiseren dat we die tussenpartijen, zoals Apple Pay, helemaal niet meer nodig hebben.