Inloggen
2024-05-31

Zeg nee tegen Google Pay

Zeg nee tegen Google Pay, want Google overtreedt stelselmatig de wet of is erg onduidelijk over privacy, zo stelde de ASN bank in een bericht uit 2020. Maar toch kiest de ASN nu, amper vier jaar later, voor Google Pay. Dat betekent dus dat zij hun betaalapp niet langer ondersteunen en dat je voor betalen met je telefoon bij Google Pay moet zijn. Dat is raar.

Ze claimen zelfs dat ze ZELF Google Pay hebben gelanceerd, ik citeer: ‘Inmiddels hebben we voor gebruikers van een Android-smartphone Google Pay gelanceerd.’ Dit is uiteraard grote onzin, maar hiermee wordt de klant wel misleid. In werkelijkheid haken ze aan bij een (voor hen) gratis oplossing ten koste van de data van de klant. En ze zijn helaas niet de enige. Vrijwel alle Nederlandse banken stappen op dit moment over naar het betaalgegevens-slurpende Google Pay met een vergelijkbaar verhaal.

Betalen met je telefoon, zonder Google Pay

Naast raar is het ook zorgelijk. Natuurlijk wil je als consument met je telefoon kunnen betalen. Het is snel en simpel en bovendien veiliger dan met je bankpas. Ik denk dat binnenkort iedereen alleen nog maar met zijn telefoon betaalt. Maar tegelijkertijd is het ook heel logisch dat je je gegevens niet wil delen met een bedrijf dat stelselmatig de wet overtreedt. Wat jij waar en wanneer koopt, gaat niemand wat aan. Je wilt zeker niet dat het in een online profiel terecht komt dat Google per opbod verkoopt. Toch is dat wat er gebeurt als je met Google Pay betaalt, want Google heeft het verkopen van jouw data als primair business model.

Banken nemen geen verantwoordelijkheid

Ik heb direct een klacht ingediend bij mijn bank, de ASN. Niet in de laatste plaats omdat de introductie van Google Pay een 180 graden wijziging van hun koers is. Zij verschuilen zich achter de kosten die ze moeten maken voor de betaalapp. Die zouden erg hoog zijn. Ik ben een software-ontwikkelaar en heb me verdiept in PSD2. Ik kan met grote zekerheid zeggen dat die kosten een wassen neus zijn. Het is veel waarschijnlijker dat ze een goede deal hebben met Google omtrent het (toekomstige) gebruik van Google Pay. Data is immers het nieuwe goud. Jouw goud, dat naar alle waarschijnlijkheid door hen verkocht is, of wordt, aan Google. Een zaak voor de Europese juristen in Brussel.

QR-codes als oplossing

Wil je WEL betalen met je mobiel, maar GEEN gebruik maken van Google Pay? Vraag dan om een betaling via een QR-betaallink. Daarmee betaal je met je mobiele telefoon, maar zet je Google Pay buiten spel. Een transactie via een QR-betaallink gaat namelijk vaak direct van bank naar bank.

Onze applicatie gebruikt voor de betalingen uitsluitend QR-betaallinks. Dus… ben jij een ondernemer? Dan kan jij het verschil maken door te kiezen voor privacyvriendelijke betalingen.

Doe ook mee en zeg nee tegen Google Pay. Het klinkt niet alleen lekker, levert je een kostenbesparing en meer gemak op… het is ook een mooi statement als bedrijf in het kader van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen!